Gençlik örgütlerinin ihtiyaç analizi raporlandı

EKONOMİ 28.02.2025 - 18:34, Güncelleme: 01.03.2025 - 20:03 558+ kez okundu.
 

Gençlik örgütlerinin ihtiyaç analizi raporlandı

Türkiye’de gençlik örgütlerinin karşılaştığı yapısal ve finansal sorunlar, Gençlik Örgütleri Forumu (GoFor) ve KONDA tarafından hazırlanan "Türkiye’deki Gençlik Örgütlerinin İhtiyaç Analizi 2025" raporunda detaylandırıldı.
Gençlik Örgütlerinin Krizi: Sivil Alan Daralıyor, Ekonomik Zorluklar Artıyor Türkiye’de gençlik örgütlerinin karşılaştığı yapısal ve finansal sorunlar, Gençlik Örgütleri Forumu (GoFor) ve KONDA tarafından hazırlanan "Türkiye’deki Gençlik Örgütlerinin İhtiyaç Analizi 2025" raporunda detaylandırıldı. Gençlik Örgütleri Finansal Sıkıntılarla Mücadele Ediyor Rapora göre, gençlik örgütlerinin %47’si öz kaynaklarıyla herhangi bir proje yürütemiyor ve %18’i son iki yılda hiçbir fon sağlayıcıdan destek alamamış durumda. Kamu kaynaklarından faydalanabilen gençlik örgütlerinin oranı ise yalnızca %18. Özellikle ekonomik kriz, gençlik örgütlerinin faaliyetlerini durdurmasına, çalışanlarını işten çıkarmasına ve projelerini askıya almasına neden oluyor. Örgütlerin büyük çoğunluğu finansal sürdürülebilirlik, kurumsal kapasite ve insan kaynağı eksikliği gibi temel sorunlarla mücadele ediyor. Sivil Alanda Daralma ve Yerel Yönetimlerle Bağlantı Sorunu Raporda, gençlerin sivil topluma katılımının düşük olduğu ve yerel yönetimlerle iş birliklerinin zayıf kaldığı belirtiliyor. Örgütlerin %65’i, gençlere ulaşmada büyük zorluk yaşarken, kırsal bölgelerdeki ve ne eğitimde ne istihdamda (NEET) olan gençler en ulaşılmaz gruplar arasında yer alıyor. Yerel yönetimlerin gençlik politikalarında stratejik bir yaklaşım geliştirmemesi ve kent konseylerinin aktif bir yapıya sahip olmaması, gençlik örgütlerinin etkili politikalar üretmesini zorlaştırıyor. Belediyelerin sivil toplumla sürdürülebilir iletişim mekanizmaları oluşturması ve gençlik alanına yönelik yatırımlar yapması gerektiği vurgulanıyor. Gençlik Hakları ve Özgürlükler Giderek Kısıtlanıyor Ekonomik kriz ve siyasi baskılar, gençlerin ifade özgürlüğü, barınma hakkı ve örgütlenme özgürlüğü gibi temel haklarını kullanmasını zorlaştırıyor. Kayyum atamaları ve tasarruf tedbirleri, gençlik çalışmalarını doğrudan etkiliyor. Raporda, fon sağlayan kuruluşların gençlik örgütlerine daha fazla kurumsal destek vermesi ve şeffaf fon süreçleriyle sürdürülebilirliği desteklemesi gerektiği belirtiliyor. Tüm bu zorluklara rağmen, gençlik örgütleri dayanışmayı büyütmeye ve mücadele etmeye devam ediyor.  
Türkiye’de gençlik örgütlerinin karşılaştığı yapısal ve finansal sorunlar, Gençlik Örgütleri Forumu (GoFor) ve KONDA tarafından hazırlanan "Türkiye’deki Gençlik Örgütlerinin İhtiyaç Analizi 2025" raporunda detaylandırıldı.

Gençlik Örgütlerinin Krizi: Sivil Alan Daralıyor, Ekonomik Zorluklar Artıyor

Türkiye’de gençlik örgütlerinin karşılaştığı yapısal ve finansal sorunlar, Gençlik Örgütleri Forumu (GoFor) ve KONDA tarafından hazırlanan "Türkiye’deki Gençlik Örgütlerinin İhtiyaç Analizi 2025" raporunda detaylandırıldı.

Gençlik Örgütleri Finansal Sıkıntılarla Mücadele Ediyor

Rapora göre, gençlik örgütlerinin %47’si öz kaynaklarıyla herhangi bir proje yürütemiyor ve %18’i son iki yılda hiçbir fon sağlayıcıdan destek alamamış durumda. Kamu kaynaklarından faydalanabilen gençlik örgütlerinin oranı ise yalnızca %18.

Özellikle ekonomik kriz, gençlik örgütlerinin faaliyetlerini durdurmasına, çalışanlarını işten çıkarmasına ve projelerini askıya almasına neden oluyor. Örgütlerin büyük çoğunluğu finansal sürdürülebilirlik, kurumsal kapasite ve insan kaynağı eksikliği gibi temel sorunlarla mücadele ediyor.

Sivil Alanda Daralma ve Yerel Yönetimlerle Bağlantı Sorunu

Raporda, gençlerin sivil topluma katılımının düşük olduğu ve yerel yönetimlerle iş birliklerinin zayıf kaldığı belirtiliyor. Örgütlerin %65’i, gençlere ulaşmada büyük zorluk yaşarken, kırsal bölgelerdeki ve ne eğitimde ne istihdamda (NEET) olan gençler en ulaşılmaz gruplar arasında yer alıyor.

Yerel yönetimlerin gençlik politikalarında stratejik bir yaklaşım geliştirmemesi ve kent konseylerinin aktif bir yapıya sahip olmaması, gençlik örgütlerinin etkili politikalar üretmesini zorlaştırıyor. Belediyelerin sivil toplumla sürdürülebilir iletişim mekanizmaları oluşturması ve gençlik alanına yönelik yatırımlar yapması gerektiği vurgulanıyor.

Gençlik Hakları ve Özgürlükler Giderek Kısıtlanıyor

Ekonomik kriz ve siyasi baskılar, gençlerin ifade özgürlüğü, barınma hakkı ve örgütlenme özgürlüğü gibi temel haklarını kullanmasını zorlaştırıyor. Kayyum atamaları ve tasarruf tedbirleri, gençlik çalışmalarını doğrudan etkiliyor.

Raporda, fon sağlayan kuruluşların gençlik örgütlerine daha fazla kurumsal destek vermesi ve şeffaf fon süreçleriyle sürdürülebilirliği desteklemesi gerektiği belirtiliyor.

Tüm bu zorluklara rağmen, gençlik örgütleri dayanışmayı büyütmeye ve mücadele etmeye devam ediyor.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergercek.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.