UNRWA Genel Komiseri: İçi boş kınama sözlerinin eyleme dönüşmesi ne kadar sürecek?
UNRWA Genel Komiseri: İçi boş kınama sözlerinin eyleme dönüşmesi ne kadar sürecek?
Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, işgalci rejimin Gazze Şeridi’ne yönelik insani yardımları “pazarlık kozu” ve “savaş silahı” olarak kullandığına dikkat çekti.
UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini, “X” platformunda yaptığı paylaşımda “İçi boş kınama sözlerinin, kuşatmayı kaldırmak, ateşkesi yeniden başlatmak ve insanlığı kurtarmak için eyleme dönüşmesi ne kadar sürecek?” diye sordu.
Lazzarini, işgal makamlarının Gazze’ye uyguladığı kuşatmanın 50. gününde olunduğunu belirterek, “Açlık yayılıyor ve derinleşiyor. Bu açlık kasten ve insan eliyle yaratıldı. Gazze umutsuzluk diyarına dönüştü.” dedi.
“Çoğu kadın ve çocuk olmak üzere iki milyon insanın topluca cezalandırıldığını ifade eden Lazzarini, yaralılar, hastalar ve yaşlıların da ilaçtan ve sağlık hizmetlerinden mahrum bırakıldığını kaydetti.
Aynı zamanda, insani yardım kuruluşlarının Gazze’ye sokulmaya hazır yardımları olduğunu vurgulayan Lazzarini, yalnızca UNRWA’ya ait olan yaklaşık 3 bin yardım tırının Gazze’ye girmeyi beklediğini ifade etti.
BM yetkilisi ayrıca, “İhtiyaç sahiplerine ayrılmış temel malzemelerin son kullanma tarihi geçmek üzere. İnsani yardımlar bu savaşta pazarlık kozu ve bir silah olarak kullanılıyor.” ifadeleriyle durumu özetledi.
Lazzarini, kuşatmanın kaldırılması, yardım malzemelerinin derhal bölgeye sokulması, direnişin elindeki esirlerin serbest bırakılması ve ateşkesin yeniden başlatılması gerektiğini vurguladı.
9 Nisan’da UNRWA, “Gazze Şeridi, işgalin devam eden kuşatması ve kalan temel malzemelerin tükenmek üzere olması nedeniyle ‘aşırı şiddetli açlık’ evresine yaklaşıyor” uyarısında bulunmuştu.
Ajansın medya ve iletişim sorumlusu Juliette Touma, “Gazze’deki bebekler ve çocuklar aç şekilde uyuyor” diyerek, bölgede kalan temel ihtiyaçların tamamen tükenmek üzere olduğunu bildirmişti.
Bu yeni kıtlık evresi, Gazze halkının henüz önceki dalgadan kurtulamadığı bir dönemde yaşanıyor. Son bir buçuk yıl süren soykırım sürecinde işgal rejimi, yardımların girişini ciddi biçimde kısıtladı ve yüz binlerce yoksul aileyi ücretsiz gıda yardımlarından mahrum bıraktı.
Dünya Bankası verilerine göre, işgalin gerçekleştirdiği soykırım, Gazze’deki tüm Filistinlileri yoksulluğa sürükledi. Bu durum, ailelerin en temel yaşam ihtiyaçlarını karşılayamayacak duruma geldiği anlamına geliyor.
İşgal rejimi, 2 Mart’tan bu yana Gazze’ye gıda, insani yardım, tıbbi malzeme ve ticari ürünlerin girişini engelliyor. Bu, hükümet, insan hakları ve uluslararası raporlara göre bölgede insani durumun ciddi biçimde kötüleşmesine yol açtı.
7 Ekim 2023’ten bu yana, işgal kuvvetleri Gazze’de bir soykırım gerçekleştiriyor. Bu süreçte çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 168 bini aşkın şehit ve yaralı ortaya çıktı. Ayrıca 11 binden fazla kişi kayıp durumda. (İLKHA)
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.