TCDD'nin 2021-2022 hesaplarına KİT ibrası

17.04.2025 - 17:23, Güncelleme: 17.04.2025 - 17:23 187 kez okundu.
 

TCDD'nin 2021-2022 hesaplarına KİT ibrası

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) İşletmesi Genel Müdürlüğü'nün 2021-2022 yılı hesapları, TBMM KİT Komisyonunda görüşüldü.ANKARA (İGFA) - TBMM bünyesindeki KİT Komisyonu'nda TCDD’nin 2021-2022 hesapları ibra edildi. TCDD Genel Müdürü Veysi Kurt, komisyonda yaptığı sunumda, Türkiye’nin Asya ile Avrupa arasındaki stratejik konumuyla önemli bir lojistik üs olma potansiyeline sahip olduğunu belirtti. Son 22 yılda ulaştırma sektörüne 280 milyar dolar, demir yolu sektörüne ise 62,8 milyar dolar yatırım yapıldığını ifade eden Kurt, bu yatırımların 37,7 milyar dolarının TCDD tarafından gerçekleştirildiğini vurguladı. Genel Müdür Kurt, 2 bin 251 km hızlı demir yolu ağıyla Türkiye’nin dünyada 8’inci, Avrupa’da 6’ncı yüksek hızlı tren işletmecisi olduğunu belirtti.  Türkiye’nin ihracatında demir yolunun payının yüzde 0,7 olduğunu kaydeden Kurt, bu oranı artırmak için lojistik merkezler ve iltisak hatlarının yaygınlaştırıldığını, Çin-Hazar-Türkiye-Avrupa Orta Koridoru’nun güçlendirilmesi için çalışıldığını ifade etti. 5 şehirde 291 km’lik banliyö hizmeti verdiklerini de ekledi. Kurt, komisyonda liyakat eleştirilerine yanıt vererek, tüm işlemlerin hukuka uygun olduğunu belirtti.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) İşletmesi Genel Müdürlüğü'nün 2021-2022 yılı hesapları, TBMM KİT Komisyonunda görüşüldü.

ANKARA (İGFA) - TBMM bünyesindeki KİT Komisyonu'nda TCDD’nin 2021-2022 hesapları ibra edildi.

TCDD Genel Müdürü Veysi Kurt, komisyonda yaptığı sunumda, Türkiye’nin Asya ile Avrupa arasındaki stratejik konumuyla önemli bir lojistik üs olma potansiyeline sahip olduğunu belirtti.

Son 22 yılda ulaştırma sektörüne 280 milyar dolar, demir yolu sektörüne ise 62,8 milyar dolar yatırım yapıldığını ifade eden Kurt, bu yatırımların 37,7 milyar dolarının TCDD tarafından gerçekleştirildiğini vurguladı. Genel Müdür Kurt, 2 bin 251 km hızlı demir yolu ağıyla Türkiye’nin dünyada 8’inci, Avrupa’da 6’ncı yüksek hızlı tren işletmecisi olduğunu belirtti. 

Türkiye’nin ihracatında demir yolunun payının yüzde 0,7 olduğunu kaydeden Kurt, bu oranı artırmak için lojistik merkezler ve iltisak hatlarının yaygınlaştırıldığını, Çin-Hazar-Türkiye-Avrupa Orta Koridoru’nun güçlendirilmesi için çalışıldığını ifade etti. 5 şehirde 291 km’lik banliyö hizmeti verdiklerini de ekledi.

Kurt, komisyonda liyakat eleştirilerine yanıt vererek, tüm işlemlerin hukuka uygun olduğunu belirtti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergercek.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.