Rehabilitasyon merkezlerinden kamuya çağrı: 20 yıllık kazanımlarımız tehlikede
Rehabilitasyon merkezlerinden kamuya çağrı: 20 yıllık kazanımlarımız tehlikede
Batman'daki özel eğitim merkezleri, artan maliyetler ve yetersiz kamu desteği nedeniyle 20 yıllık kazanımların riske girdiğini belirterek yetkililere acil çözüm çağrısında bulundu.
Batman'da faaliyet gösteren özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri, sektörde yaşanan ekonomik sıkıntılara dikkat çekerek kamu desteğinin artırılması çağrısında bulundu.
Batman Rehabilitasyon Merkezleri İl Temsilcisi Hamza Özdemir, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde yaklaşık 3 bin 500 kurumun, 550 bin özel gereksinimli bireye, 55 bin çalışan ve 7 bin 500 servis aracıyla hizmet verdiğini belirtti.
Özdemir, 2005 yılında yürürlüğe giren Engelliler Kanunu ile birlikte özel eğitime erişimin büyük ölçüde arttığını vurgulayarak, bu alanda 20 yılda ciddi bir mesafe kat edildiğini ifade etti. Ancak son yıllarda devlet tarafından verilen desteklerin ekonomik koşulların çok gerisinde kaldığını söyledi.
"Son yıllardaki kamu katkısı ülkedeki ekonomik göstergenin çok altında"
Özdemir, "2005 yılına kadar sadece SSK ve Emekli Sandığı'na bağlı olan vatandaşların çocukları özel eğitim hizmetinden yararlanmaktayken, düzenlenen Engelliler Kanunu ile bu hizmet tabana yayılmış, özel eğitim hizmetinden yararlanan çocuk sayısı 35 binlerden 550 binlere ulaşmıştır. Ancak son yıllarda özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerine ödenen kamu katkısının ülkedeki ekonomik göstergelerin çok altında kaldığı görülmektedir. Kurumların hizmet sunum maliyetleri dikkate alınmadan belirlenen yıllık ücret artışlarının hizmet sunumunun sürdürülebilirliğini neredeyse imkânsız hale getirmiştir." dedi.
"Çalışanların işlerini kaybetme olasılığı var"
Özellikle akaryakıt fiyatlarındaki artışla birlikte rehabilitasyon merkezlerinin ücretsiz olarak sunduğu servis hizmetinin altından kalkılamaz bir yük haline geldiğini belirten Özdemir, eğitim ödeneklerinin yalnızca personel maaşlarını ve ulaşım hizmetlerini bile karşılamadığını dile getirdi.
"İçinde bulunduğumuz mevcut şartlarda bu soruna bir çözüm üretilemediği takdirde ülkemizin bu alandaki 20 yıllık kazanımları heba olma riskiyle karşı karşıya kalacaktır." diyen Özdemir, "Burada söz konusu olan, 2005 yılında engelli bireylere sunulan eğitim hakkının ekonomik koşullar sebebiyle kullanılamayacak hale gelmesi, ailelerimizin mağdur duruma düşmesi ve çalışanlarımızın işlerini kaybetme olasılığıdır. Taleplerimiz; servis ücretlerimizin karşılanması ve yasal hale getirilmesi ve ücret iyileştirmelerimizin yapılmasıdır." ifadelerini kullandı.
"Personelin büyük çoğunluğu asgari ücretin altında çalışmak zorunda kalıyor"
Batman'da faaliyet gösteren 50 rehabilitasyon merkezinde yaklaşık 6 bin özel gereksinimli bireye hizmet verildiğini aktaran Özdemir, bu merkezlerde işitme, görme, otizm, fiziksel, dil-konuşma, özel öğrenme güçlüğü ve mental yetersizlik gibi alanlarda eğitim verildiğini ifade etti. Söz konusu merkezlerde yaklaşık bin 100 kişinin istihdam edildiğini, ancak personelin büyük çoğunluğunun asgari ücretin dahi altında çalışmak zorunda kaldığını kaydetti.
"Rehabilitasyon kurumları işlerini sürdürmekte zorlanıyor"
Özel gereksinimli bireylerin eğitim bedelinin öğrenci başı 2009'a kadar asgari ücretle eşit verildiğini anımsatan Özdemir, "2009'dan sonra özel eğitim bireylerin verilen destek eğitimi bedelini, asgari ücretin üçte birini gerileyerek vermektedir. Bu da maalesef rehabilitasyon kurumlarını işlerini sürdürebilmelerinde zora sokmaktadır. Çalışacak personele asgari ücret teklif edilememekte, verilen ücretle personel çalıştırmakta zorluk çekmekteyiz." dedi.
Özdemir, açıklamasının sonunda Batman Valisi Ekrem Canalp, milletvekilleri Serkan Ramanlı ve Ferhat Nasıroğlu ile diğer kurum yetkililerine desteklerinden dolayı teşekkür ederek, bu zor süreçte desteklerinin devam etmesini temenni etti. (İLKHA)
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.