BTÜ'den iklim değişikliğine karşı serinletme projesi

21.04.2025 - 10:36, Güncelleme: 21.04.2025 - 10:36 6 kez okundu.
 

BTÜ'den iklim değişikliğine karşı serinletme projesi

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ), iklim değişikliğinin etkilerini şehir içerisinde azaltmak için kolları sıvadı. TÜBİTAK tarafından da desteklenen proje ile bitkilerin, Bursa’yı serinletme etkileri belirlenecek.BURSA (İGFA9 - Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ), TÜBİTAK destekli bir projeyle iklim değişikliğinin kentteki etkilerini azaltmak için harekete geçti. Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü’nden Araştırma Görevlisi Onur Aksoy’un yürüttüğü proje, Bursa’da bitkilerin serinletme etkisini ve sıcaklığı artıran materyalleri belirleyecek. Proje kapsamında, bitkilendirilen ve bitkilendirilmeyen alanlar, farklı bitki türleri, bina gölgeleri, 15 döşeme malzemesi ve otopark alanlarından sıcaklık ölçümleri alınacak. Hangi bitkinin serinletmeye daha fazla katkı sağladığı ve hangi materyallerin sıcaklığı artırdığı ortaya konacak. BİOKLİMATİK MEKÂNLAR HEDEFLENİYOR Onur Aksoy, Bursa’nın açık yeşil alanlarında yapılacak çalışmanın, kentin iklim direncini artırarak bioklimatik konforlu mekânlar oluşturacağını belirtti. Proje, gri altyapıda kullanılacak döşeme malzemelerinin serinletme etkisini artırmayı ve mavi altyapıya katkı sağlamayı hedefliyor. BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, proje ekibini tebrik ederek, “Akademisyenlerimiz, Bursa ve ülkemizin sorunlarına çözüm üretiyor. Bu proje, iklim değişikliğine karşı önemli bir adım” dedi.

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ), iklim değişikliğinin etkilerini şehir içerisinde azaltmak için kolları sıvadı. TÜBİTAK tarafından da desteklenen proje ile bitkilerin, Bursa’yı serinletme etkileri belirlenecek.

BURSA (İGFA9 - Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ), TÜBİTAK destekli bir projeyle iklim değişikliğinin kentteki etkilerini azaltmak için harekete geçti. Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü’nden Araştırma Görevlisi Onur Aksoy’un yürüttüğü proje, Bursa’da bitkilerin serinletme etkisini ve sıcaklığı artıran materyalleri belirleyecek.

Proje kapsamında, bitkilendirilen ve bitkilendirilmeyen alanlar, farklı bitki türleri, bina gölgeleri, 15 döşeme malzemesi ve otopark alanlarından sıcaklık ölçümleri alınacak. Hangi bitkinin serinletmeye daha fazla katkı sağladığı ve hangi materyallerin sıcaklığı artırdığı ortaya konacak.

BİOKLİMATİK MEKÂNLAR HEDEFLENİYOR

Onur Aksoy, Bursa’nın açık yeşil alanlarında yapılacak çalışmanın, kentin iklim direncini artırarak bioklimatik konforlu mekânlar oluşturacağını belirtti. Proje, gri altyapıda kullanılacak döşeme malzemelerinin serinletme etkisini artırmayı ve mavi altyapıya katkı sağlamayı hedefliyor.

BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, proje ekibini tebrik ederek, “Akademisyenlerimiz, Bursa ve ülkemizin sorunlarına çözüm üretiyor. Bu proje, iklim değişikliğine karşı önemli bir adım” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergercek.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.