2 bin yıllık lezzet: Mardin Çöreği

KÜLTÜR-SANAT (iLKHA) - ilkha | 25.03.2025 - 12:00, Güncelleme: 25.03.2025 - 12:00 396+ kez okundu.
 

2 bin yıllık lezzet: Mardin Çöreği

Tarihi kent Mardin’e has bir lezzet olan ve geçmişi 2 bin yıl öncesine dayanan Mardin Çöreği (Mardin Küliçesi), dini bayramlar ve özel günlerde tüketiliyor.
Mardin'de hem Müslümanların hem de Süryanilerin özel günlerde misafirlerin ikram ettiği Mardin Çöreği, özellikle bayramlarda tüketiliyor. Geçmişi 2 bin yıl öncesine dayanan bu lezzet, Mardin’de hemen hemen her evin sofrasında bulunuyor.  Eşsiz lezzetin tarifi ve geçmişi hakkında İLKHA’ya konuşan Aşçı Dilek Çelebioğlu, atalarından kalan bu mirası yaşatmaya devam ettiklerini aktardı. Mardin Çöreğinin en çok dini bayramlarda tüketildiğini belirten Çelebioğlu, “Ramazan, bayram ve özel günlerde Mardin çöreği tüketilmeye devam ediyor. Arapça’da Mardin Küliçesi olarak zikredilen bu lezzet, taziyelerin üçüncü gününde de ikram edilmektedir. Mardin’e özgü olan bu lezzeti devam ettirmeye çalışıyoruz. Mardin Çöreğini, hem Süryanilerin kendi dini bayramlarında hem Müslümanların bayramlarda gelen misafirlere ikram etmesi çöreği ön plana çıkartmaktadır. Türkiye’nin her yerine gönderim imkânımız var. Mardin’e gelecek misafirleri bu lezzeti tatmaya bekliyoruz.” şeklinde konuştu. Çöreğin çeşitlerine değinen Çelebioğlu, “Mardin Çöreği; hurmalı, susamlı, fındıklı ve cevizli çeşitleriyle yapılıyor. Ayrıca tam ekmek şeklinde de yapılmaktadır. Bu lezzet, sadece tarihi kent Mardin’e özgüdür. Atalarımızdan kalan bir mirastır. Mardin’de her evde ikram olarak sofralarda yer almaktadır.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)
Tarihi kent Mardin’e has bir lezzet olan ve geçmişi 2 bin yıl öncesine dayanan Mardin Çöreği (Mardin Küliçesi), dini bayramlar ve özel günlerde tüketiliyor.

Mardin'de hem Müslümanların hem de Süryanilerin özel günlerde misafirlerin ikram ettiği Mardin Çöreği, özellikle bayramlarda tüketiliyor.

Geçmişi 2 bin yıl öncesine dayanan bu lezzet, Mardin’de hemen hemen her evin sofrasında bulunuyor. 

Eşsiz lezzetin tarifi ve geçmişi hakkında İLKHA’ya konuşan Aşçı Dilek Çelebioğlu, atalarından kalan bu mirası yaşatmaya devam ettiklerini aktardı.

Mardin Çöreğinin en çok dini bayramlarda tüketildiğini belirten Çelebioğlu, “Ramazan, bayram ve özel günlerde Mardin çöreği tüketilmeye devam ediyor. Arapça’da Mardin Küliçesi olarak zikredilen bu lezzet, taziyelerin üçüncü gününde de ikram edilmektedir. Mardin’e özgü olan bu lezzeti devam ettirmeye çalışıyoruz. Mardin Çöreğini, hem Süryanilerin kendi dini bayramlarında hem Müslümanların bayramlarda gelen misafirlere ikram etmesi çöreği ön plana çıkartmaktadır. Türkiye’nin her yerine gönderim imkânımız var. Mardin’e gelecek misafirleri bu lezzeti tatmaya bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

Çöreğin çeşitlerine değinen Çelebioğlu, “Mardin Çöreği; hurmalı, susamlı, fındıklı ve cevizli çeşitleriyle yapılıyor. Ayrıca tam ekmek şeklinde de yapılmaktadır. Bu lezzet, sadece tarihi kent Mardin’e özgüdür. Atalarımızdan kalan bir mirastır. Mardin’de her evde ikram olarak sofralarda yer almaktadır.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergercek.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.