50 Yıllık Tutku

İZMİR HABERLERİ 25.03.2025 - 10:14, Güncelleme: 25.03.2025 - 10:18 402+ kez okundu.
 

50 Yıllık Tutku

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Haluk Sağlamtimur’un, en eskisi 1935 yılına ait yaklaşık 25 bin kibrit kutusundan oluşan koleksiyonu, "Kibrit Çakıyorsun Karanlıkta" sergisi ile sanatseverlerle buluştu.
"Kibrit Çakıyorsun Karanlıkta" Sergisi Ziyaretçilerini Bekliyor! Prof. Dr. Sağlamtimur’un 25 Bin Parçalık Kibrit Kutusu Koleksiyonu Sergileniyor İZMİR (Ege Ajans) – Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Haluk Sağlamtimur’un, en eskisi 1935 yılına ait yaklaşık 25 bin kibrit kutusundan oluşan koleksiyonu, "Kibrit Çakıyorsun Karanlıkta" sergisi ile sanatseverlerle buluştu. Karşıyaka Cerdelion Mutfak Sanatları Merkezi'nde açılan sergi, kibrit kutularının tarihsel ve kültürel yolculuğunu gözler önüne seriyor. 50 Yıllık Tutku: Kibrit Kutusu Koleksiyonu Koleksiyon hakkında bilgi veren Prof. Dr. Haluk Sağlamtimur, kibrit kutularını 1970’li yıllardan itibaren toplamaya başladığını belirtti. Adıyaman’da geçen çocukluk yıllarında ekonomik açıdan ulaşılabilir bir koleksiyon ürünü olan kibrit kutularına ilgisinin zamanla büyüdüğünü söyleyen Sağlamtimur, şunları ekledi: "Yaklaşık 50 yıldır kibrit kutusu topluyorum. Koleksiyonumda, Türkiye’de ve dünyada üretilmiş yaklaşık 25 bin kibrit kutusu bulunuyor. Bunların yarısı Türkiye’ye, diğer yarısı ise 130-140 farklı ülkeye ait. En eski kibrit kutularım 1935-36 yıllarına tarihleniyor." Kibrit Kutuları Bir Zamanlar Tüketim Alışkanlıklarını Şekillendiriyordu Kibrit endüstrisinin yaklaşık 100 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu hatırlatan Sağlamtimur, çakmak ve elektrikli ocakların yaygınlaşmasıyla birlikte kibrit kullanımının azaldığını vurguladı. Türkiye’de 1960-1990 yılları arasında kibrit üretiminin zirve yaptığını belirten Sağlamtimur, o dönemde kibrit kutularının sosyal mesajlar ve reklamcılık açısından önemli bir araç olduğuna dikkat çekti: "Görsel iletişim araçlarının sınırlı olduğu dönemlerde, kibrit kutuları topluma mesaj iletmenin en ekonomik yollarından biriydi. Bu küçük kutuların yüzeyleri, reklam, kamu spotları ve sosyal mesajlar için kullanılıyordu. 1990’lara kadar kibrit kutuları bilgilendirici, yaratıcı ve sanatsal açıdan zengin tasarımlara sahipti. Ancak bilgisayar destekli grafik tasarımın yaygınlaşmasıyla birlikte bu çeşitlilik yerini standart ve tekdüze tasarımlara bıraktı." 100 Yıllık Kibrit Kutusu Tarihi Ziyaretçilerini Bekliyor Sergide, Türkiye ve dünya genelinde son 100 yıl içinde basılmış kibrit kutularını görmek mümkün. Koleksiyon, yalnızca nostaljik bir obje olarak değil, aynı zamanda sosyal, ekonomik ve kültürel değişimlerin bir yansıması olarak da büyük önem taşıyor. "Kibrit Çakıyorsun Karanlıkta" sergisi, 29 Haziran 2025 tarihine kadar Karşıyaka Cerdelion Mutfak Sanatları Merkezi'nde sanatseverlerin ziyaretine açık olacak. Kaçırmayın!
Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Haluk Sağlamtimur’un, en eskisi 1935 yılına ait yaklaşık 25 bin kibrit kutusundan oluşan koleksiyonu, "Kibrit Çakıyorsun Karanlıkta" sergisi ile sanatseverlerle buluştu.

"Kibrit Çakıyorsun Karanlıkta" Sergisi Ziyaretçilerini Bekliyor!

Prof. Dr. Sağlamtimur’un 25 Bin Parçalık Kibrit Kutusu Koleksiyonu Sergileniyor

İZMİR (Ege Ajans) – Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Haluk Sağlamtimur’un, en eskisi 1935 yılına ait yaklaşık 25 bin kibrit kutusundan oluşan koleksiyonu, "Kibrit Çakıyorsun Karanlıkta" sergisi ile sanatseverlerle buluştu. Karşıyaka Cerdelion Mutfak Sanatları Merkezi'nde açılan sergi, kibrit kutularının tarihsel ve kültürel yolculuğunu gözler önüne seriyor.

50 Yıllık Tutku: Kibrit Kutusu Koleksiyonu

Koleksiyon hakkında bilgi veren Prof. Dr. Haluk Sağlamtimur, kibrit kutularını 1970’li yıllardan itibaren toplamaya başladığını belirtti. Adıyaman’da geçen çocukluk yıllarında ekonomik açıdan ulaşılabilir bir koleksiyon ürünü olan kibrit kutularına ilgisinin zamanla büyüdüğünü söyleyen Sağlamtimur, şunları ekledi:

"Yaklaşık 50 yıldır kibrit kutusu topluyorum. Koleksiyonumda, Türkiye’de ve dünyada üretilmiş yaklaşık 25 bin kibrit kutusu bulunuyor. Bunların yarısı Türkiye’ye, diğer yarısı ise 130-140 farklı ülkeye ait. En eski kibrit kutularım 1935-36 yıllarına tarihleniyor."

Kibrit Kutuları Bir Zamanlar Tüketim Alışkanlıklarını Şekillendiriyordu

Kibrit endüstrisinin yaklaşık 100 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu hatırlatan Sağlamtimur, çakmak ve elektrikli ocakların yaygınlaşmasıyla birlikte kibrit kullanımının azaldığını vurguladı. Türkiye’de 1960-1990 yılları arasında kibrit üretiminin zirve yaptığını belirten Sağlamtimur, o dönemde kibrit kutularının sosyal mesajlar ve reklamcılık açısından önemli bir araç olduğuna dikkat çekti:

"Görsel iletişim araçlarının sınırlı olduğu dönemlerde, kibrit kutuları topluma mesaj iletmenin en ekonomik yollarından biriydi. Bu küçük kutuların yüzeyleri, reklam, kamu spotları ve sosyal mesajlar için kullanılıyordu. 1990’lara kadar kibrit kutuları bilgilendirici, yaratıcı ve sanatsal açıdan zengin tasarımlara sahipti. Ancak bilgisayar destekli grafik tasarımın yaygınlaşmasıyla birlikte bu çeşitlilik yerini standart ve tekdüze tasarımlara bıraktı."

100 Yıllık Kibrit Kutusu Tarihi Ziyaretçilerini Bekliyor

Sergide, Türkiye ve dünya genelinde son 100 yıl içinde basılmış kibrit kutularını görmek mümkün. Koleksiyon, yalnızca nostaljik bir obje olarak değil, aynı zamanda sosyal, ekonomik ve kültürel değişimlerin bir yansıması olarak da büyük önem taşıyor.

"Kibrit Çakıyorsun Karanlıkta" sergisi, 29 Haziran 2025 tarihine kadar Karşıyaka Cerdelion Mutfak Sanatları Merkezi'nde sanatseverlerin ziyaretine açık olacak. Kaçırmayın!

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergercek.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.