Gürsu'dan Tarımda Devrim: AB Destekli "Siyah Altın" Projesiyle Sıfır Atık ve Sürdürülebilir Tarım
Bursa'nın Gürsu ilçesi, Gürsu Belediyesi ARGE Müdürlüğü'nün öncülüğünde hayata geçirilen GÜRTAM projesiyle tarımda devrim niteliğinde adımlar atıyor. İlçenin tarımını dönüştürmeyi hedefleyen GÜRTAM projesi, ilk meyvelerini vermeye başladı. "Sıfır Atıktan Sürdürülebilir Tarıma: Kumlukalan Siyah Altın Projesi," Avrupa Birliği'nden 103.550 Euro hibe desteği almaya hak kazandı.
Proje kapsamında, soğuk hava deposundan çıkan atık meyve ve sebzeler, kurulacak kompost makinesi sayesinde organik gübreye dönüştürülecek. Bu sayede kimyasal gübre kullanımının azaltılması, toprak kalitesinin yükseltilmesi ve doğal döngünün desteklenmesi hedefleniyor.
GÜRTAM Projesi ile Akıllı Tarım ve Yeşil Dönüşüm
"Hibe Şampiyonu" olarak anılan Gürsu Belediyesi'nin GÜRTAM projesi, sadece organik gübre üretimiyle sınırlı kalmıyor. Proje kapsamında, akıllı tarım ve yeşil dönüşüm uygulamaları da hayata geçiriliyor. 2024 yılında Ağaköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi adına gerçekleştirilen "Topraktan Sofraya Tarımsal Değerin Artırılması" projesiyle modern kasa imalatı ve yeni nesil MAP paketleme tesisi kuruldu.
Bursa Teknik Üniversitesi Teknoparkı iş birliğiyle Akıllı Sulama Sistemi, Tarla ve Sera Takip - Erken Uyarı Sistemi, Soğuk Hava Depoları Akıllı Takip ve İklimlendirme Sistemi ile Akıllı Arıcılık gibi tarımda çığır açıcı sistemlerin pilot uygulamalarına başlandı.
Gürsu, Tarımda Öncü Bir İlçe Oluyor
Bu yenilikçi projelerle Gürsu, tarım ve gıda teknolojilerinde öncü bir bölge haline geliyor. Hem ekonomik hem de ekolojik kazançlar sunan sürdürülebilir bir geleceğe adım atan Gürsu, diğer ilçelere de örnek oluyor.
(İGFA)