AKCİĞER KANSERİ TARAMASINDA DÜŞÜK DOZ TOMOGRAFİ ŞART

DÜNYADAN 06.04.2025 - 17:52, Güncelleme: 06.04.2025 - 18:26
 

AKCİĞER KANSERİ TARAMASINDA DÜŞÜK DOZ TOMOGRAFİ ŞART

Akciğer kanseri, dünya genelinde en ölümcül kanser türü olmaya devam ederken, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Tayfun Çalışkan, 1-7 Nisan Kanser Haftası’nda erken teşhisin hayati önemde olduğunu vurguladı.
 Akciğer kanserinin en büyük risk faktörlerinden biri olan tütün kullanımı, halen milyonlarca insanı tehdit ediyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Tayfun Çalışkan, hastalığın erken teşhisi için sigara kullanma geçmişine sahip kişilere yönelik önemli uyarılarda bulundu. Doç. Dr. Tayfun Çalışkan, tıpta bir yıl boyunca günde bir paket sigara içmenin “bir paket yıl” olarak tanımlandığını belirterek, özellikle 50-80 yaş aralığında, 20 paket yıl ya da üzeri sigara içme geçmişi olan kişilerin her yıl düşük doz akciğer tomografisiyle taranması gerektiğini söyledi. “TARAMALAR 15 YIL SİGARA KULLANMAYANLARDA DURDURULABİLİR” Çalışkan, yıllık tomografi taramalarının ancak şu durumlarda durdurulabileceğini belirtti: Kişi 15 yıldır sigara içmiyorsa, Yaşam beklentisini sınırlayan ciddi bir sağlık sorunu varsa, 81 yaşına ulaşmışsa. “KANDAKİ TÜMÖR BELİRTEÇLERİ YANILTABİLİR” Akciğer kanseri taramasında kan tahlillerinin yetersiz olduğunu vurgulayan Çalışkan, “Tümör belirteçleri kanser taramasında rutin olarak kullanılmaz. Çünkü bu değerlerin normal çıkması kanseri dışlamaz, yüksek olması ise kanseri kesin göstermez” dedi. Uluslararası kılavuzlara göre yılda bir kez düşük doz akciğer tomografisi, en güvenilir tarama yöntemi olarak öne çıkıyor. “TANI GECİKMEMELİ, DOĞRU BİYOPSİ YÖNTEMİ SEÇİLMELİ” Akciğer kanserinin hızlı ilerleyen bir tür olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Tayfun Çalışkan, tanı sürecinde PET-BT ve beyin MR’ı sonrasında uygun biyopsi yönteminin seçilmesi gerektiğini ifade etti. “Hasta için en az riskli, tanı oranı yüksek ve mümkünse hem tanı hem evrelemeyi aynı anda yapabilen yöntem seçilmeli. Bu süreç, göğüs hastalıkları uzmanının yetki ve sorumluluğundadır. Tanı işlemleri vakit kaybedilmeden tamamlanmalı.”  
Akciğer kanseri, dünya genelinde en ölümcül kanser türü olmaya devam ederken, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Tayfun Çalışkan, 1-7 Nisan Kanser Haftası’nda erken teşhisin hayati önemde olduğunu vurguladı.

 Akciğer kanserinin en büyük risk faktörlerinden biri olan tütün kullanımı, halen milyonlarca insanı tehdit ediyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Tayfun Çalışkan, hastalığın erken teşhisi için sigara kullanma geçmişine sahip kişilere yönelik önemli uyarılarda bulundu.

Doç. Dr. Tayfun Çalışkan, tıpta bir yıl boyunca günde bir paket sigara içmenin “bir paket yıl” olarak tanımlandığını belirterek, özellikle 50-80 yaş aralığında, 20 paket yıl ya da üzeri sigara içme geçmişi olan kişilerin her yıl düşük doz akciğer tomografisiyle taranması gerektiğini söyledi.

“TARAMALAR 15 YIL SİGARA KULLANMAYANLARDA DURDURULABİLİR”

Çalışkan, yıllık tomografi taramalarının ancak şu durumlarda durdurulabileceğini belirtti:

  • Kişi 15 yıldır sigara içmiyorsa,

  • Yaşam beklentisini sınırlayan ciddi bir sağlık sorunu varsa,

  • 81 yaşına ulaşmışsa.

“KANDAKİ TÜMÖR BELİRTEÇLERİ YANILTABİLİR”

Akciğer kanseri taramasında kan tahlillerinin yetersiz olduğunu vurgulayan Çalışkan, “ Tümör belirteçleri kanser taramasında rutin olarak kullanılmaz. Çünkü bu değerlerin normal çıkması kanseri dışlamaz, yüksek olması ise kanseri kesin göstermez” dedi.

Uluslararası kılavuzlara göre yılda bir kez düşük doz akciğer tomografisi, en güvenilir tarama yöntemi olarak öne çıkıyor.

“TANI GECİKMEMELİ, DOĞRU BİYOPSİ YÖNTEMİ SEÇİLMELİ”

Akciğer kanserinin hızlı ilerleyen bir tür olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Tayfun Çalışkan, tanı sürecinde PET-BT ve beyin MR’ı sonrasında uygun biyopsi yönteminin seçilmesi gerektiğini ifade etti.

“Hasta için en az riskli, tanı oranı yüksek ve mümkünse hem tanı hem evrelemeyi aynı anda yapabilen yöntem seçilmeli. Bu süreç, göğüs hastalıkları uzmanının yetki ve sorumluluğundadır. Tanı işlemleri vakit kaybedilmeden tamamlanmalı.”

 

İstanbul HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergercek.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.